Zahradnické práce v říjnu

03.10.2017 17:58

Nebývale studené a deštivé září nám zatím babí léto nepřineslo, ale přesto neleníme a provádíme tyto zahradnické činnosti:

  1. Sklízíme posldení odrůdy slivoní, převážně naší odrůdy Domácí švestky, která podle lokalit dozrává i ve vyšších polohách. Z plodů vyrábíme kompoty, povidla nebo destiláty.
  2. Sklízíme zimní odrůdy jabloní a hrušní. Ke skladování ukládáme jen bezvadné plody. Plody, které jsou potlučené, nahnilé, červavé od obaleče, bez stopky; plody napadené hořkou pihovitostí nebo strupovitostí či spálené od letošního slunce, jsou pro skladování nevhodné a raději je kuchyňsky zpracováváme. Pečlivě přebrané plody skládáme předem přepravených a vydezinfikovaných bedem. Dbáme na to, abychom při sklizni a ukládání plody nepoškodily. Pokud je chladné počasí, tak plody raději češeme v bavlněných rukavicích.
  3. Sbíráme a sušíme posbírané nebo sklátěné ořechy na přepravkách. Rubinu z ořechů sloupáváme nejlépe v rukavicích, neboť dosti barví. Zamezíme tím pozdějšímu znehodnocení plísní během následného skladování.
  4. Nakupujeme nové stromky a keře v zahradnických centrech. Vybíráme si jenom kvalitní výpěsky. Pečlivě kontrolujeme místo srůstu podnože a vlastní odrůdy, kořenový systém a dostatečný počet vyzrálých výhonů.
  5. Před vlastní výsadbou kontrolujeme zdravost kořenů. Sledujeme hlavně, aby nebyli zaschlé a polámané. Poškozené kořeny odsříhneme na zdravou část a zavadlé kořeny dáme na několik hodin do nádoby s vodou natáhnout.
  6. Výsazujeme nové stromy a keře. Do výsadbové jámy předem vylijeme konev vody a necháme zasáknout. Po té zatlučeme kůl a provedeme vlastní výsadbu stromku. Při výsadbě stromkem potřásáme, aby se zem dostala mezi kořeny. Důkladně zem při výsadbě ušlapáváme. Nakonec uděláme zálivkovou mísu a přivážeme stromek ke kůlu. 
  7. Výchovný řez po výsadbě děláme až na jaře. V tuto dobu ostraňujeme jen požkozené, odřené nebo zlomené výhony.
  8. Kontrolujeme chráničky u mladých stromků proti okusu zajíců v zimním období. Rozbité opravíme nebo vyměníme. Zárověn kontrolujeme i oplocení zahrady.
  9. Přihnojujeme organickými nebo fosforo-draselnými hnojivy stromy. Hnojiva do půdy zapravíme.
  10. Výsazujeme cibuloviny, které z jara kvetou, mezi které patří tulipány, narcisy, modřence, ladoňky a další.
  11. Hrabáme listí, které již tuto dobu padá ze stromů. Pokud máme kompost, tak můžeme shrabané listí kompostovat. Jestliže je kompost správně založen, zlikvidují se i listové choroby. Pečlivý jsme obzvláště pod jádrovinami, které bývají napadány strupovitostí. Shrabané listí omezí výskyt strupovitosti v následujícím roce.
  12. Lepíme na kmeny lepové pásy proti pídalce podzimní a zhoubné.
  13. Po opadu listů střikáme broskvoně a meruňky měďnatými přípravky . Tento postřik slouží jako částečná dezinfekce proti přezimujícím houbovým chorobám 
  14. U jabloní a hrušní aplikujeme postřík 5-7% na list rozpuštěnou močovinou. Omezíme tím příští rok výskyt strupovitosti jádrovin.
  15. Koncem měsíce zazimováváme závlahový systém. Zpravidla již v tomto období již doplňková závlaha je zbytečná, a proto je před zimou vyfoukáme pomocí kompresoru. Stačený vzduch z kompresoru postupně vytlačí veškerou vodu z trubního systému, postřikovačů a kapkové závlahy. Zárověň vyčistíme filtr, zakryjeme nebo schováme dešťové čidlo a nastavíme ovládací jednotku do polohy VYPNUTO (OFF). Jednotku od síťového proudu neodpojujeme. Je lepší, pokud jednotkou po dobu zimního období protéká proud, který ji temperuje.
Zpět