ZAHRADNICKÉ PRÁCE V DUBNU

02.04.2014 18:24

O proti loňskému roku, kdy už touto dobou bylo poměrně zima a jaro si dávalo na čas, letos to vzalo šmahem. Z podzimu plynule přišlo do jara. Však dubnové počásí je podle pranostik nestálé a ještě může klidně nasněžit. Pokud tomu zatím nebude, můžeme provádět:

  • zimní řezem ovocných stromů, zejména jabloní a hrušní. Pokud hodláme odstaňovat silnější větve, tak je můžeme bez problému odstraňovat. Velké řezné rány můžeme, ale nemusíme zamazávat stromovým balzámem či podobnou látkou. Rozhodující však je, provést správný řez na vhodném místě ve vhodnou dobu. Pakliže toto jsme provedli, tak není třeba zamazávat. Silnější rány je vhodné ještě začitit žabkou nebo jiným ostrým nožem to proto, aby se dělivé pletivou nezasychalo a mohlo tvořit kalus (hojivé pletivo).
  • řez broskvoní a meruněk. Když kvetou, tak je toto období pro ně nejvhodnější. Pokud si jím nejsme jisti nebo máme zkušenosti se srpnovým řezem ( při sklizni-po slizni), tak s ním můžeme posečkat.
  • řez třešní a višní. I u tohoto druhu ovoce platí obdobné zásady řezu stejně jako u broskvoní a ještě více u meruněk.
  • řez růží a zmlazovací a udržovací řez keřů, které v kvetou v létě. Na jaře kvetoučí keře (zlatice, některé tavolníky a kaliny, a další ) řěžemě raději po odkvětu.
  • výsadbu ovocných stromů a keřů. Nezapomínáme stromky a keře před výsadbou sestříhnou, udělat tzv. kamparativní (srovnávací) řez. Je to důležité z toho důvodu, aby se vyrovnala nadzemní a podzemní část rostliny. Po výsadbě důkladně zalijeme. Tento rok je důležité, aby se stromek ujal.
  • přeroubování ovocných stromů. Pro lepší ujmutí je lepší aby podnož již byla narašená a zatím co rouby ještě ne. Pokud by rouby byly narašené, tak hrozí při roubování vylomení narašených oček a následné špatné ujímání roubovanců.
  • tato doba je vhodné pro i pro hnojení ovocných dřevin. Zvláště na začátku vegetace. Toto hnojení urychlý start a dobrou násadu. U stromů které alternují (plodí jednou za dva roky) a u bujně rostoucích jádrovin počkáme s hnojením na rok, kdy očekáváme vysokou úrodu.
  • postřik ovocných stromů zejména broskvoně proti kadeřavosti tesně před květem a ihned po odkvětu některým povoleným přípravkem (pokud jsme nestihli minulý měsíc).
  • postřik v době květu meruňky, višně a třešně proti moniliovému úžehu vhodným přípravkem. V tomto období je nejúčinější.
Zpět