Den otevřených dveří na Demonstrační a výzkumné stanici v Praze - Troji (Podhoří)

10.09.2013 20:21

V pondělí 9. září se konal již tradiční den otevřených dveři na Demnostrační a výzkumné stanici v Praze - Troji, která patří pod Katedru zahradnictví FAPPZ ČZU v Praze.

K vidění bylo spoustu zajímavých projektů a výzkumů. Nejvíce mě zaujal víceletý pokus s pěstováním přes 40 odrůd slivoní ve tvaru štíhlého vřetene a nově založený srovnávací pokus českých odrůd sloupcivých jabloní. O jabloních a slivoních erudovaně vyprávěl doc. Josef Sus. Dále nás ing. Martin Koudela seznámil s pokusem se zvašováním odolnosti rostlin k vodnímu stresu pomocí hydroabsorbérů a ing Vojtěch Ptáček nás seznámil testováním různých druhů mulčovacích materálů při pěstování zeleniny. Pár zajímavých slov o pěstování netradičních druhů hub povykládal ing. Ivan Jablonský.

Den otevřených dveří byl velmi inspirativní a odpočinkový. Udělal jsem i pár fotografií, se kterými se s vámi rád podělím.

Doc. Sus vysvětluje techniku pěstování sloupcových odrůd jabloní.

Slopcová jabloň na založeném pokusu.

Img. Vojtěch Ptáček ( v červené košili) spolu ing. Martinem Koudelou (v modré kostkované košili) vysvětlují, jak probíhá pokus s různými mulčovacími materiály při pěstování zeleniny.

Ing. Ivan Jablonský vysvětluje způsoby pěstování netradičních a perspektivních druhů jedlých hub.

Vyrůstající plodnice lesklokorky lesklé (Ganoderma lucidum).

Plodnice houževnatce z Thajska (Lentinus polychrous).

Zpět